Niektoré otázky sa nám stále opakujú, tak sme na ne spísali odpovede:
1. Čo je kváskový chlieb?
Je to chlieb nakyprený kváskom vyrobeným z ražnej múky a vody. Tak si vyrábali chlieb naši predkovia. Bez kvasníc a bez prídavných látok.
2. Čo je kvások?
Kvások je prirodzene skvasená múka s vodou.
V kvásku sa nachádzajú baktérie mliečneho kysnutia (produkty ich metabolizmu pôsobia ako prirodzený konzervant a priaznivo ovplyvňujú chuť, vôňu a ďalšie vlastnosti chleba) a kvasinky (tie spôsobujú diery v striedke).
Droždie/kvasnice sú len bunky kvasiniek, a preto chlebu vyrobenému len z kvasníc chýbajú niektoré vlastnosti kváskového chleba vyrobeného bez kvasníc.
Chlieb, v ktorom sa na kysnutie používa iba kvások, dlhšie kysne, a preto sú v ňom „predtrávené“ živiny, ktoré potom ľudský organizmus ľahšie využije.
3. Obsahuje náš kváskový chlieb lepok?
Áno, kváskový chlieb z pekárne U Mamajzy obsahuje lepok. Preto tento chlieb NIE je vhodný pre celiatikov, ľudí s intoleranciou lepku, ani ľudí s alergiou na lepkové obilniny. Môžu si ho dopriať ľudia, ktorí nemôžu jesť kvasnice.